(?)

Een stukje achtergond

 

Elke streek in Portugal kenmerkt zich met bepaalde karakteristieken en cultuurgewoonten die zich ook in het volksdansen uiten. Klederdracht, instrumenten, dans- en muziekuitvoeringen spelen daarom een belangrijke rol in het volksdansen. Onze dansgroep vertegenwoordigt de Minho streek in het uiterste noorden van Portugal, en met name de stad Viana do Castelo.

VIANA DO CASTELO 
Het dromerige stadje Viana do Castelo ligt prachtig aan de monding van de Lima, beschut achter de Monte de Santa Luzia. Alles ademt hier rijke geschiedenis: al in de 15e eeuw was dit een van de belangrijkste Portugese centra voor de scheepsbouw, visserij en handelsvaart. De enorme welvaart van weleer, als gevolg van de levendige handel met Brazilië, is op de ruime pleinen, maar ook in de nauwe, kronkelige straatjes van het centrum terug te vinden in kapitale huizen in renaissance- en barokstijl.

Vanaf de brug over de rivier ziet men op een heuvel Santa Luzia (voltooid in1926 en lijkt sterk op de Sacre Coeur), een bedevaarstkerk liggen. De Monte de Santa Luzia biedt een magnifiek uitzicht over de stad, z'n omgeving en de Atlantische Oceaan. Indrukwekkender is de natuur op de berg: de immense eucalyptusbomen, de mimosa, de oleander, de geuren van de boskruiden en bloemen in de motregen.

Het bos op de berg heeft iets weg van een tropisch regenwoud. Al die knapperige kleuren! Achter het station vertrekt een tandradbaan, over een slingerende weg. Men heeft er een mooi uitzicht.

Op Praça da Republica, een langwerpig plein, staat een hoge fontein. Het raadhuis met gekanteelde gevel, bogen en balkons stamt uit begin 16e eeuw. Daarnaast staat de kerk Misericorda met een prachtige renaissancegevel met bogengalerij. 
Het interieur is barok. Azulejos beelden de werken van barmhartigheid uit. In de buurt van het station ligt het ziekenhuis Nossa Senhora da Caridade uit de 16e eeuw. Verder vind je hier leuke en gezellige winkelstraatjes.

Tegenwoordig is Viana vooral een vakantie-oord: veel Portugese gastarbeiders uit andere Europese landen komen er zomers graag 'thuis'. Maar met z'n ambachtelijk handwerk en vele festivals is Viana ook de culturele hoofdstad van de meest noordelijke provincie, Minho, de tuin van Portugal. Hier is het leven nog zoals het behoort te zijn: gemoedelijk, rustig en vol genieting. En in de valleien van deze groene provincie Minho worden de karakteristieke vinhos verdes of 'groene wijnen' gemaakt.