(?)

Muziek

Folklore is een middel om gevoelens en emoties over te brengen via muziek en dans. Vaak is de oorsprong van de folkloristische dans en muziek te vinden in het eeuwenoude verleden. In sommige landen wordt de folkloristische dans gekoesterd als een kostbare schat of cultureel erfgoed en deze worden van generatie op generatie doorgegeven. Niet in alle landen leven de folkloristische dansen echter zo onder de bevolking, Nederland is hier een voorbeeld van. 

Muziekinstrumenten


Dans
Er zijn verschillende danssoorten met elk een eigen karakteristiek, tempo en dynamiek. De vira, chula, malhão en rusga zijn voor onze dansgroep de meest gebruikte. Deze dansvormen komen ook in andere streken in Portugal voor.De vira is de meest populaire en traditionele dans van de Minho. Tevens ook de meest karakteristieke dans omdat deze de extroverte, jeugdige en vrolijke persoonlijkheid van de bewoner van de minho weergeeft. Bij deze dans domineert het ritme boven de melodie.

Muziek
De accordeon speelt de melodie en de bastrommel bepaalt maat en tempo. De tamboerijn, triangel, en reque-reque gaan meestal met de bastrommel mee. De accoestische gitaar speelt de basmelodie. De castanhetes accentueren de ritme en worden (meestal) door de dansers (jongens) bespeeld.

Zang
Over het algemeen zijn het de vrouwen die verantwoordelijk zijn voor de leadzang. De mannen af en toe. Een goed,meer- stemmig koor (mannen en vrouwen) is heel belangrijk en benadrukt en ondersteunt het refrein van de liederen.

CD bestellen? Stuur dan een mailtje naar: aslavradeiras@hotmail.com
Hieronder staat het reportoir:

Reportoir As Lavradeiras de Amsterdam